otrdiena, 2013. gada 15. oktobris

Vīna "Vecā un Jaunā pasaule"

           


   

              Savā otrajā rakstā vēlētos pastāstīt par vīnu „Jauno un Veco pasauli”. Tas ir būtisks sadalījums visai vīna kultūrai.  
„Vecā pasaule” – ir Eiropas teritorijā esošās vīna ražotāj valstis – Francija, Itālija, Spānija, Vācija, u.c.  „Jaunās pasaule” – valstis, kas nav Eiropas robežās – Austrālija, ASV, Jaunzērlande, Āfrika. 
 Lielākā atšķirība šajā visā ir viens burvīgs vārds -  „terroir”. Ar šo vārdu tiek apzīmēts vīna kvalitātes standarts.  Par šiem standartiem aprakstīšu padziļināti katrai valstij atsevišķi turpmākajos rakstos, bet lai rastos neliels priekšstats par ko runāju –  „Vecās pasaules” augstākās pakāpes – Francija – Grand Cru, Itālija – DOCG, Vācija -  Prädikatswein.  Šajos reģionos ir pieņemts, ka vīna kvalitāte un garšas īpašības ir nemainīgas un cilvēkam, kas pieradis pie viena vīna nevajag uztraukties,  ka nopērkot viņu atkārtoti kaut kas var mainīties. Tā arī ir lielākā atšķirība „Jaunajai pasaulei” no „Vecās pasaules”.  „Jaunā pasaule” – ekstrēmi, vienmēr gatavi eksperimentēt un viena gada vīns var būtiski atšķirties garšā no cita gada vīna. Tas varētu būt arī būtiskākais iemesls, kāpēc viņi nemin uz etiķetes jebkāda veida kvalitātes kritērijus. Vēlētos pieminēt to, ka „Jaunai pasaulei” cilvēki paši ir izveidojuši sava veida kritēriju skalu un dažus reģionus vērtē augstāk. Arī par šiem kritērijiem katrai valstij uzsvēršu savus.

                Ilgus gadus pastāvēja viedoklis, ka Eiropas vīni ir vadošie pasaules tirgū un bija zināms, kur tiek audzētas konkrētas vīnogu šķirnes, kuras ir raksturīgākās Francijā, kuras Itālijā, kuras Austrijā un Vācijā, bet pasaulei mainoties – Eiropas tipiskākās vīnogas tika aiztransportētas uz „Jaunās pasaules” valstīm, kur tika audzētas un kultivētas. Dotajā momentā, tas jau ir pierasts, ka cilvēks var izvēlēties to pašu merlot, vai cabernet sauvignion praktiski no jebkuras valsts, jo tās ir pasaulē izplatītākās sakanās vīnogas. Bieži vien pat no jaunās pasaules kādam tā garšos labāk, nekā no vecās pasaules, jo saule ir intensīvāka, augsne iespējams piemērotāka un vīns līdz ar to kvalitatīvāks. Atgriežoties ~35 gadus atpakaļ bija lielākais šoks, kad par pasaules labāko vīnu kļuva Kalifornijas vīns, nevis kāds no pierastajiem Fraņču, vai Itāļu vīniem. Tas izveidoja lielu apvērsumu visā vīna kultūrā un palēnām „Jaunās pasaules” vīni sāka iekarot Eiropu. Dotajā momentā, tas jau vairāk nav nekāds brīnums, ja pieejot pie plaukta  Jūsu priekšā „Jaunās pasaules” vīni būs lielākā izvēlē par „Veco Pasauli”.  Šādā gadījumā -  cilvēkam nākas sev uzdot šo smagāko jautājumu – ar ko viņi visi atšķiras? – Uz šo jautājumu turpmākajos rakstos centīšos Jums rast atbildes.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru